De nummer 1 vergelijkingssite van Nederland.

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is een consumptieve lening dat veel flexibiliteit biedt. In dit artikel worden de kenmerken, het rentepercentage en de looptijd uitgelegd.

Kenmerken van een doorlopend krediet zijn:

  • Men kan ten alle tijde geld opnemen (uiteraard binnen de kredietlimiet).
  • Afgeloste bedragen kunnen opnieuw opgenomen worden.
  • Mogelijkheid om extra af te lossen op de lening zonder boete.
  • Geen vaste looptijd.

Rente doorlopend krediet

Over het algemeen is de rente op een doorlopend krediet variabel. Dit houdt in dat de rente tussentijds verhoogd of verlaagd kan worden, wat er op neer komt dat de lening respectievelijk duurder of goedkoper uit kan vallen. Een doorlopend krediet is al verkrijgbaar met een rentepercentage vanaf ongeveer 6%. Aangezien de rente variabel is kan dit zonder opgaaf van reden verhoogd worden tot maximaal 15%. Wees hier op berekend!

Voor meer informatie over het rentepercentage op een doorlopend krediet zie: laagste rente leningen.

Looptijd doorlopend krediet

De looptijd van een doorlopend krediet is niet vooraf bekend. Dit heeft twee oorzaken: ten eerste is de rente variabel. Op het moment dat de rente stijgt, wordt het aflossingsdeel van de lening kleiner, waardoor de looptijd van het doorlopend krediet verlengd word. Ten tweede is het mogelijk om afgeloste bedragen opnieuw op te nemen, de opnieuw opgenomen bedragen moeten uiteindelijk ook weer terugbetaald worden, en dit is natuurlijk van invloed op de looptijd. Naast zojuist genoemde factoren is het ook mogelijk om extra af te lossen op het geleende bedrag. Dit komt vrij vaak voor aangezien boetevrij aflossen mogelijk is bij een doorlopend krediet.

Voor de een komt de flexibiliteit als een voordeel, voor de ander is de onduidelijke looptijd en het onduidelijke algehele kostenplaatje een reden om van een doorlopend krediet af te zien.

© 2008 - 2013 allerentestanden.nl