De nummer 1 vergelijkingssite van Nederland.

Garantieregeling bij sparen

Tot voor kort ging iedere spaarder ervan uit dat ze altijd hun geld terugkrijgen wanneer ze geld van hun spaarrekening af willen halen. Na de faillissementen van DSB Bank en Icesave is gebleken dat dit niet altijd het geval is. Om de angst bij de spaarders na deze schandalen weg te werken, hebben heel veel landen zogeheten garantieregelingen geïntroduceerd. In Nederland noemen we dit het depositogarantiestelsel.

Depositogarantiestelsel

Normaal gesproken zou een faillissement van een bank betekenen dat de spaarders zomaar hun geld kwijt zouden kunnen zijn. Met ons depositogarantiestelsel staat de Nederlandsche Bank (DNB) garant voor dergelijke verliezen en kunnen spaarders hier dus altijd beroep op doen, mits de desbetreffende bank is aangesloten bij dit garantiestelsel en dus onder toezicht staat bij DNB. In principe is dit het geval bij alle Nederlandse banken. Het spaargeld is middels het Nederlands depositogarantiestelsel verzekerd tegen verliezen mits het spaarvermogen niet hoger is dan €100.000. Heeft u dus meer dan €100.000 aan vermogen dan is het verstandig uw vermogen te spreiden over meerdere rekeningen van maximaal €100.000. Meer (Engelstalige) informatie over de Nederlandse garantieregeling kunt u hier vinden.

Achtergestelde spaarproducten

Achtergestelde deposito's zijn risicovoller dan normale deposito's. Bij een faillissement vind de terugbetaling pas plaats nadat alle andere schuldeisers zijn terugbetaald. Verder vallen achtergestelde deposito's niet onder het depositogarantiestelsel van DNB. De kans dat u met een achtergestelde deposito bij een faillissement iets terugziet van uw spaargeld is dan ook vrij klein.

Garantiestelsel bij banken van buitenlandse origine

Zoals u wellicht is opgevallen na het bekijken van de hoogste spaarrente, zijn veel financiële instellingen die in Nederland fungeren als spaarbank afkomstig uit het buitenland. Dit kan van invloed zijn op de terugbetaling van uw spaargeld in het geval uw bank failliet is gegaan. In onderstaande tabel hebben wij alle buitenlandse garantieregelingen die van toepassing zijn op een rijtje gezet.

Land Voorbeelden Garant voor
Nederland Reaal, Nationale Nederlanden €100.000
Belgie Argenta €100.000
Groot-Britannie Lloyds Bank £85.000
Estland BIGBANK €100.000
Turkije Garanti Bank, Anadolubank €37.000 (100.000 Turkse lira)
Europa overig €100.000

© 2008 - 2013 allerentestanden.nl