De nummer 1 vergelijkingssite van Nederland.

Hypotheekrenteaftrek

De hypotheekrente van een eigen woning kan worden afgetrokken van het inkomen in box 1. Dit gebeurd voordat hier inkomstenbelasting over betaald dient te worden. Hierdoor betaal je dus in feite minder belasting. Deze constructie wordt hypotheekrenteaftrek genoemd.

Hypotheekrenteaftrek in 2014

Vanaf 2014 wil het het kabinet Rutte-Asscher een wijziging aanbrengen aan de hypotheekrenteaftrek. Dit heeft invloed op iedereen; mensen die een bestaande hypotheek hebben of er een willen afsluiten. De wijziging verlaagt het maximale aftrektarief in de 4e schijf. Op dit moment is dit 52%, dit wordt in een tijdspanne van 28 jaar verlaagd naar 38%. Dit gebeurd dus met stappen van een half procent per jaar.

Voordelen

  • De hypotheekrenteaftrek stimuleert het eigen woningbezit.
  • Het compenseert de relatief hoge belasting die de bevolking in Nederland betaald.
  • Heeft indirect een positieve invloed op o.a. de koopkracht, werkgelegenheid en algehele economie.

Nadelen

  • Dure kostenpost voor de overheid. De woningprijzen zijn de afgelopen 50 jaar flink gestegen, wat er voor gezorgd heeft dat de hypotheekrente en daarmee de hypotheekrenteaftrek duurder is geworden.
  • Hypotheekrenteaftrek werkt denivellering in de hand. Dit komt omdat gezinnen met hoge inkomens in verhouding het meeste winst halen uit de hypotheekrenteaftrek, daarbij komt bijna de helft van de totale kosten van de hypotheekrenteaftrek ten gunste van de 20% hoogste inkomens.
  • Als de hypotheekrenteaftrek afgeschaft zou worden, zou de overheid genoeg geld besparen om de inkomstenbelasting aanzienlijk te verlagen.

© 2008 - 2013 allerentestanden.nl