De nummer 1 vergelijkingssite van Nederland.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is een consumptieve lening waarbij men - in tegenstelling tot een doorlopend krediet - precies weet wat de rente, de looptijd en het algehele kostenplaatje is. In dit artikel wordt op deze punten verder ingegaan. De kenmerken van een persoonlijke lening zijn als volgt:

  • Het volledige van tevoren afgesproken bedrag wordt in één keer gestort.
  • Er is sprake van een vaste looptijd.
  • Het is niet mogelijk om boetevrij tussentijds af te lossen.
  • Het rentepercentage staat vast.

Alhoewel men van tevoren weet waar men aan toe is, is een persoonlijke lening allesbehalve flexibel. Of een persoonlijke lening voor u de juiste keuze is ligt dus aan uw persoonlijkheid en het doel. Weet u van tevoren niet precies welk bedrag u nodig heeft of wilt u tussentijds extra aflossen dan is een doorlopend krediet misschien een betere keuze. Weet u echter precies van tevoren hoeveel u nodig heeft en in welk tijdbestek u de lening af kunt lossen, dan is een persoonlijke lening wellicht de ideale lening.

Rente persoonlijke lening

De rente op een persoonlijke lening is vast. Een persoonlijke lening is al verkrijgbaar tegen een rentepercentage van 7%. Dit is dus iets hoger dan de rente op een doorlopend krediet. Hier staat tegenover dat de bank niet zomaar het rentepercentage kan verhogen (of verlagen). Neem de tijd met het vergelijken van de rente, het verschil in rente tussen de goedkoopste en duurste aanbieder is soms meer dan 3%.

Extra aflossen? Dan betaalt u een boete

Bij een persoonlijke lening is het niet mogelijk om boetevrij extra af te lossen op de uitstaande lening. Dit wordt door veel mensen als een nadeel ervaren. Hou hier dus rekening mee bij het maken van uw keuze. De hoogte van de boete ligt meestal tussen de 2 en 5 procent van het totale leenbedrag. De boete wordt in de meeste gevallen bepaald a.d.h.v. het verstreken gedeelte van de looptijd. Hoe langer u al in bezit bent van uw persoonlijke lening, hoe kleiner de boete en vice versa.

© 2008 - 2013 allerentestanden.nl