De nummer 1 vergelijkingssite van Nederland.

Spaarrekening of deposito

Sparen is de meest veilige manier van rendement maken op uw vermogen. Toch is het verstandig om goed na te denken voordat u een nieuwe rekening afsluit. Wanneer u van plan bent om uw geld opzij te zetten - bijvoorbeeld bij een bank - is het namelijk belangrijk om te bepalen welk bedrag u weg wilt zetten, waar en op wat voor manier u dit wilt doen, en gedurende welke periode. In dit artikel komt alleen het laatste aandachtspunt aan bod: de periode oftewel de spaartermijn.

Verschil spaarrekening en deposito sparen

Met sparen op een spaarrekening kunt u uw inleg op ieder gewenst moment terug laten storten op uw reguliere rekening. Bij deposito sparen zit dit anders; bij deze vorm van sparen dient u uw spaargeld voor meerdere jaren vast te leggen bij de desbetreffende bank, en kunt u dus niet op ieder moment over dit geld beschikken. Hier staat wel een hoger rentepercentage tegenover.

Welke spaarvorm past het beste bij mij?

Dit verschilt natuurlijk per geval. Gaat u een onzekere toekomst tegemoet en is er dus een kans dat u beroep moet doen op uw spaargeld? In dat geval kunt u waarschijnlijk het beste kiezen voor een normale spaarrekening. Weet u echter vrijwel zeker dat u met gerust hart een deel van uw vermogen niet nodig hebt voor de komende 'x' aantal jaren, dan is het wellicht slim om te kiezen voor een deposito. Het verschil in rente loopt momenteel op tot wel 1,8% op jaarbasis. Over een periode van 10 jaar kan dit - afhankelijk van uw inleg - om veel geld gaan.

Alternatieven

Als u op zoek bent naar een nog hoger rentepercentage en u het niet erg vind om hierbij risico te lopen, dan zijn er nog andere manieren om rendement te vergaren op uw vermogen. Beleggen is hier de bekendste manier van. In de tabel hieronder ziet u de voor - en nadelen nog eens op een rijtje.

Type Rendement Voordelen Nadelen
Sparen 0,75% - 1,95% Veilig, tussentijds geld opnemen is mogelijk Relatief mager rendement, rentepercentages worden soms tussentijds aangepast.
Deposito sparen 3,00% - 3,75% Zekerheid, prima rendement Geen mogelijkheid om ten alle tijde (boetevrij) op te nemen. Rente op andere spaarrekeningen kan stijgen terwijl uw rente vaststaat.
Beleggen 0% - 10%* Kans op zeer hoog rendement Kans om een groot deel van uw vermogen kwijt te raken.

* Schatting. Varieert per beleggingsfonds en is op voorhand niet zeker.

© 2008 - 2013 allerentestanden.nl