De nummer 1 vergelijkingssite van Nederland.

Aflossingsvrije hypotheek

Aflossen hoeft niet bij deze hypotheek. Klinkt ideaal, of toch niet? In plaats daarvan moet echter wel de rente worden betaald. Dit rentebedrag blijft elke maand gelijk omdat er tijdens de looptijd niet afgelost wordt. Het bedrag dat u aan rente betaald kan bij een aflossingsvrije hypotheek alleen veranderen als u heeft gekozen voor variabele rente in plaats van een rentevast periode. Het grote voordeel van deze hypotheek zijn de lage maandlasten.

U houdt dezelfde hypotheekschuld omdat u tijdens de looptijd niet aflost. Dit bedrag kunt u bijvoorbeeld betalen met de opbrengst uit de verkoop van uw huis. Er wordt geen datum afgesproken wanneer dit bedrag moet worden betaald maar de maximale looptijd van een aflossingsvrije hypotheek is 30 jaar

Een nadeel van deze hypotheekvorm is wel dat u geen kapitaal opbouwt. U moet er zelf voor zorgen dat u de hypotheek aan het eind van de looptijd af kunt lossen. Als de huizenprijzen dalen - zoals dat de afgelopen periode is gebeurd - dan kan dit een groot probleem veroorzaken.

De aflossingsvrije variant van een hypotheek is met name geschikt voor mensen die goed kunnen sparen, een hoog inkomen hebben en veel discipline hebben. Deze mensen weten bijna zeker dat ze aan het einde van de looptijd de hypotheekschuld af kunnen lossen. Een aflossingsvrije hypotheek is over het algemeen minder geschikt voor starters. De lage maandlasten klinken misschien ideaal, maar het niet aflossen geeft een behoorlijk risico.

Aflossingsvrije hypotheek 2013

Nu de rente niet meer aftrekbaar is voor de inkomstenbelasting zullen de netto maandlasten toch hoger uitvallen dan bij de meeste hypotheken. Deze nieuwe maatregel rondom de hypotheekrenteaftrek geldt alleen wanneer men deze hypotheek na 1 januari 2013 heeft afgesloten. Om deze reden daalt de aflossingsvrije hypotheek aan populariteit.

© 2008 - 2013 allerentestanden.nl