De nummer 1 vergelijkingssite van Nederland.

Geld lenen

Geld lenenHet aangaan van een consumptieve lening wordt in de volksmond ook wel geld lenen genoemd. Een consumptieve lening is een lening waarbij een geldschieter, meestal een bank, geld beschikbaar stelt aan de consument. Het leenbedrag wordt vervolgens in termijnen terugbetaald, daarbovenop dient er ook nog rente betaald te worden. Je bent dus altijd meer geld kwijt dan dat de lening je beschikbaar stelt. Toch hebben mensen vaak een goede reden om te gaan lenen. Lees je wel altijd goed in op het gebied van lenen vooraleer je een lening afsluit.

Er komt veel kijken bij het afsluiten van een nieuwe lening. Hieronder staan een aantal punten waar extra op gelet dient te worden met betrekking tot geld lenen:

  • het doel van de lening
  • het leenbedrag
  • het rentepercentage
  • de voorwaarden
  • de leenvorm

Banken beschikken over een grote hoeveelheid geld dat onder andere bestaat uit spaargeld van anderen. Die spaarders willen daar uiteraard rente over ontvangen. De bank wilt geld verdienen aan het geld dat ze in bewaring houden, dit bereiken ze door dit geld te beleggen in aandelen, obligaties, of bijvoorbeeld door het uit te lenen als consumptief krediet. Met een gedeelte van de winst wordt de rente uitgekeerd aan de spaarders. Dit eeuwenoude principe is in feite een samenvatting van de werkwijze van een bank. Geld lenen is dus eigenlijk een hartstikke normaal fenomeen, er moet echter wel met zorg geleend worden.

Lening oversluiten

Soms doe je er met geld lenen slim aan om tussentijds te kijken of elders lenen goedkoper is. Indien dit het geval is, is het mogelijk om de bestaande lening af te lossen met de nieuwe lening. Op deze manier valt veel geld te besparen en vaak is het overzetten van de lening nog kosteloos ook.

Snel geld lenen

Met haast een lening aanvragen zorgt in veel gevallen voor problemen. Mensen sluiten in alle nood een lening af waarbij bovenstaande punten niet zorgvuldig zijn bestudeerd. Zo kan het voorkomen dat ze geld lenen tegen een veel te hoge rente, of de voorwaarden sluiten niet aan bij de wensen van de desbetreffende persoon. Voorkom onnodige, extra kosten bij het geld lenen, ga op onderzoek uit.

Er zijn verschillende leenvormen die bij uitstek geschikt zijn bij specifieke situaties. Heeft u een verbouwing gepland en weet u van te voren niet hoeveel geld u precies nodig hebt? Kijk dan eens of een doorlopend krediet niet iets voor u is. Uiteraard zijn er meerdere leenvormen. Deze kunt u elders op deze site terugvinden.

Geld lenen van familie of vrienden

Geld lenen van familie of vrienden komt vaak voor in Nederland. Meestal gaat het om kleine bedragen, hier doen veel mensen niet moeilijk over en ook van rente is in dit geval meestal geen sprake. Bij grote bedragen is het echter wel belangrijk dat er een contract of overeenkomst wordt vastgesteld met de voorwaarden, bijvoorbeeld het rentepercentage en het aantal termijnen. Zo voorkom je meningsverschillen en ruzies.

© 2008 - 2013 allerentestanden.nl