Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/thijsov116/domains/allerentestanden.nl/private_html/includes/connection.php on line 5
ABN Amro ziet winst verdubbelen - allerentestanden.nl
De nummer 1 vergelijkingssite van Nederland.

ABN Amro ziet winst verdubbelen

09 - 08 - 2023

ABN Amro heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 870 miljoen euro. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van de 475 miljoen winst een jaar geleden. De bank profiteerde fors van de gestegen rentetarieven.

De bank profiteerde ook van het feit dat maar weinig klanten hun leningen niet konden afbetalen, ondanks een wat afkoelende economie.

Onder meer doordat de Europese Centrale Bank de rente heeft verhoogd zijn ook de rentes op bijvoorbeeld bedrijfsleningen en hypotheken gestegen. Ook de spaarrente stijgt, maar minder snel. De bank zegt dan ook dat de winstmarge op spaartegoeden is gestegen.

Bij ABN Amro krijg je nu meestal 1,25 procent rente op spaargeld. Bij sommige andere banken die in Nederland actief zijn is dat een stuk hoger.

Ondanks dat, concurrenten soms flink hogere rentes bieden, ziet ABN Amro nauwelijks spaarders vertrekken. Klanten maken geld van hun betaalrekening over naar een spaarrekening waar ze nu weer rente op krijgen. Ook zetten meer consumenten en bedrijven hun geld vast op langetermijndeposito's, waar de rente hoger is.

In Italiƫ overweegt de regering een extra belasting te gaan heffen over de hogere winsten van banken die hun spaarrentes laag houden. Ook in Belgiƫ roert de politiek zich.

ABN Amro is bezig de kosten te verlagen, maar dat gaat minder snel dan gedacht. De bank wijt dat aan de hoge inflatie. Ook is die nog steeds veel geld kwijt aan anti-witwas-controles.

ABN Amro trof twee jaar geleden een schikking van 480 miljoen euro met justitie, omdat de bank te laks was met witwas-controles. Sindsdien zijn die controles fors opgevoerd.

© 2008 - 2024 allerentestanden.nl