Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/thijsov116/domains/allerentestanden.nl/private_html/includes/connection.php on line 5
Huizenprijzen stijgen weer op kwartaalbasis - allerentestanden.nl
De nummer 1 vergelijkingssite van Nederland.

Huizenprijzen stijgen weer op kwartaalbasis

06 - 07 - 2023

Nou, goed nieuws voor degenen die hun huis als een spaarvarken zien! Na maanden van omlaagglijdende huizenprijzen, heeft het afgelopen kwartaal een frisse wind gebracht. De prijzen zijn met 2,8 procent omhoog geklommen ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar, zo roept de club van makelaars.

Ze noemen het een opverende markt. "Huisjes, huisjes, overal huisjes te koop!" Nieuwe woningen in alle prijscategorieën vinden snel nieuwe eigenaren. Bezichtigingen worden weer hot en overbieden is back in business. De woningmarkt is weer springlevend, zo zegt Theo de Jong, de voorzitter van de makelaarsclub.

Als we naar het grotere plaatje kijken, zijn de huizenprijzen nog steeds lager dan een jaar geleden, met een behoorlijke 8,9 procent. Ook het aantal verkochte huizen is op jaarbasis nog een tikkie lager, met zo'n 5 procent. Maar als we het afzetten tegen het vorige kwartaal, is er een serieuze boost van ongeveer 20 procent. NVM-makelaars hebben meer dan 34.000 huizen van eigenaar zien wisselen, met een gemiddelde verkoopprijs van 410.000 euro.

Vorig jaar gingen de huizenprijzen vooral op vakantie omlaag vanwege die huilenwaardige stijging van de hypotheekrente en de zorgen over de hoge inflatie. Maar de hypotheekrente is sinds eind vorig jaar net zo stabiel als een slapende kat. De inflatie is aan het chillen, en de salarissen gaan omhoog. "Kopers hebben weer vertrouwen in de woningmarkt dankzij de opwaartse loonsstijging en de power economie," aldus de Jong. Ook zijn we inmiddels gewend aan die hogere rentestanden. We klagen er niet meer over bij de koffieautomaat.

En kijk eens naar de nieuwbouwhuizen, daar is ook wat reuring. In slechts drie maanden zijn er meer dan 4500 nieuwbouwhuizen en bouwpercelen verkocht, dat is een stijging van 12 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Dat is een mooie comeback na acht kwartalen van dalende nieuwbouwverkopen.

De gemiddelde verkoopprijs van een nieuwbouwwoning was 468.000 euro. Dat is 1,2 procent minder dan in het eerste kwartaal van 2023. En dat brengt ons bij een belangrijke boodschap van de makelaarsclub aan de bouwsector: "Bouw, bouw, bouw als de bliksem! We hebben meer huizen nodig." Het kabinet droomt ervan dat er jaarlijks zo'n 100.000 huizen bijkomen om het woningtekort aan te pakken, maar dat doel lijkt nog verder weg dan je schoenen op een drukke vrijdagavond in de club.

© 2008 - 2024 allerentestanden.nl