Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/thijsov116/domains/allerentestanden.nl/private_html/includes/connection.php on line 5
ACM gaat spaarmarkt onderzoeken na disbalans ECB-rente en spaarrente - allerentestanden.nl
De nummer 1 vergelijkingssite van Nederland.

ACM gaat spaarmarkt onderzoeken na disbalans ECB-rente en spaarrente

30 - 10 - 2023

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) werpt een kritische blik op het opvallende verschil tussen de rentetarieven van de Europese Centrale Bank (ECB) en de spaarrentes die Nederlandse banken hun trouwe klanten aanbieden. Dit onderzoek komt voort uit de zorgwekkende observatie dat de spaarrentes in Nederland sterk achterblijven op de pijlsnelle opmars van de ECB-rente.

Buitenlandse banken sieren de spaarmarkt

In het financiële landschap van Nederland zijn er een aantal frisse winden gaan waaien. Buitenlandse spelers zoals Banca Progetto, Klarna en BIGBANK bieden aanzienlijk aantrekkelijkere spaarrentes aan Nederlandse consumenten. Hierdoor ontstaat een kleurrijk palet van opties voor spaarders, die voorheen misschien wat verveeld werden door het beperkte aanbod van de traditionele Nederlandse banken.

Kritiek vanuit de Tweede Kamer

Niet geheel verrassend heeft de Tweede Kamer haar stem verheven en felle kritiek geuit op de grote Nederlandse banken. Die banken schitteren met grote kwartaalwinsten, terwijl de spaarders zich afvragen waarom zij maar mogen genieten van een schamele rente van bijvoorbeeld 0,75 procent. Deze disbalans tussen de bankwinsten en spaarrentes heeft de gemoederen flink verhit.

Consumenten aarzelen bij het overstappen

Opmerkelijk genoeg lijken Nederlandse spaarders terughoudend om de sprong te wagen naar die buitenlandse banken met verleidelijke rentetarieven. Dit mysterie kent wellicht twee verklaringen: ten eerste, de angst voor het onbekende en de vertrouwdheid met de eigen bank; ten tweede, het vermeende gedoe en de administratieve rompslomp die komt kijken bij het overstappen. Dit laatste argument is in de meeste gevallen onterecht omdat overstappen in dit digitale tijdperk tegenwoordig erg eenvoudig is.

Geduld nodig voor onderzoeksresultaten

Voor wie hoopt op een snel antwoord op de spaarrente-puzzel moeten we geduld hebben. De uitkomsten van het onderzoek van de ACM worden op zijn vroegst halverwege 2024 verwacht. Maar wie wil niet wachten op een verbetering in zijn financiële situatie, kan ondertussen ons overzicht van spaarrekeningen raadplegen. Hier vind je een overzichtelijke vergelijking van de spaarrentes van alle banken en kun je eenvoudig zien welke spaarrekening beter bij je past!

© 2008 - 2024 allerentestanden.nl