Betrouwbaarheid Rabobank gedaald
29 - 10 - 2013
Uit de resultaten van een onderzoek op basis van 22.000 mensen is gebleken dat men Rabobank niet meer als betrouwbaarste bank van Nederland ziet. Ruim 4 jaar terug, toen naar aanleiding van het DSB-schandaal een soortgelijk onderzoek was verricht, kwam de betreffende bank nog als betrouwbaarste uit de test.
Libor-rente
De oorzaak van deze forse daling is de Libor-affaire, waarbij meerdere medewerkers van de Rabobank valse rentestanden hebben doorgegeven. Libor staat voor London Interbank Offered Rate. De rente wordt dagelijks berekend op basis van de opgaven van 16 internationale banken. De Rabobank is de enige Nederlandse bank die toestemming had om deze rentetarieven door te geven, en heeft helaas misbruik gemaakt van deze positie.
Klanten zijn erg geschrokken van de berichtgeving. Slechts 22% van de respondenten gaf aan dat ze de Rabobank als betrouwbaarste zagen, in tegenstelling tot 54% in 2009. Een deel van de klanten van Rabobank is van plan over te stappen naar een andere bank.
Uit de gegevens kwam ook naar voren dat 95% van de ondervraagden vindt dat er onderzocht moet worden of de personeelsleden strafrechtelijk vervolgd kunnen worden en vinden daarnaast dat de uitbetaalde bonussen van de schuldige werknemers teruggevorderd moet worden.
Kritiek
Er is echter ook kritiek op de negatieve berichtgeving ten aanzien van de Rabobank. De bank moet concurreren tegen overheidsbanken die door hun positie hogere spaarrentes kunnen bieden. De bank heeft veel te voortduren gehad, onder andere door hun (verplichte) overname op Friesland Bank en de bijdrage die ze hebben moeten geven aan SNS bank. Rabobank is tot op de dag van vandaag een bank dat in particuliere handen is. Dit neemt niet weg dat de praktijken die zich hebben afgespeeld met betrekking tot de Libor-rente onacceptabel zijn.